Bihuleplager

Hva er bihulene?

Bihulene er hule luftlommer i ansiktsbena og hodeskallen. Vi skiller mellom kjeve-bihulene, panne-bihulene, og et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten. Bihulene er kledd med et tynt slimhinnelag som normalt produserer en liten mengde slim som holder bihulene friske og fuktige.

Hva er bihulebetennelse?

​Bihulebetennelse (sinusitt) er en betennelse (inflammasjon) i disse hulrommene. Symptomene består nesetetthet, nedsatt luktesans, ansiktssmerter og hodepine.

Forekomst

  • Forskning viser at forekomst av bihulebetennelse i vestlige deler av verden varierer mellom 5-15%
  • Ingen sikre tall for forekomst av sykdommen her til lands

Vanlige årsaker

  • Kronisk bihulebetennelse kan debutere ganske akutt som en uspesifikk øvre luftveisinfeksjon eller akutt bihulebetennelse som ikke opphører, eller tilstanden kan utvikle seg langsomt og tiltakende over måneder og år.
  • Akutte bihulebetennelser skyldes spredning av bakterier eller virus fra nesen og inn i bihulene. Slik spredning skjer typisk i forbindelse med forkjølelser. Etter en slik akutt bihulebetennelse kan det lett bli liggende igjen puss i bihulene, dersom passasjen fra bihulene og ut i nesen er trang. Dette pusset kan føre til at det stadig blusser opp nye betennelser, som på sikt kan skade slimhinnene. Når dette skjer, blir motstandskraften mot nye infeksjoner dårlig, og man kommer på denne måten inn i en vond sirkel med kronisk betennelse.
  • Bihulebetennelse utvikles lettere hos personer hvor nesen er skjev eller skadet, eller når det foreligger polypper eller allergi som kan føre til blokkeringer av bihulene og nesen. Røyking, inklusive passiv røyking, er blant de disponerende faktorene.
  • Kronisk bihulebetennelse er en kompleks inflammatorisk tilstand og ikke bare en infeksjon med bakterier, selv om bakterielle infeksjoner kan komplisere alle former for kronisk bihulebetennelse.

Hvem kan hjelpe deg?

En av våre spesialister i øre-nese-halssykdommer vil kunne utføre en tilfredsstillende undersøkelse for å stille riktig diagnose og oppstart av adekvat behandling.

Vi har standardiserte prosedyrer samt tilgang på toppmoderne utstyr for å sikre pasientene våre grundig og rask utredning.

 

Søk på krifa.no